Haberler

Çanakkale Boğazı'ndan Elektrik Üretimi Mümkün mü?

Çanakkale Boğazı'ndan Elektrik Üretimi Mümkün mü?

Çanakkale boğazından ve İstanbul Boğazından elektrik üretilebilir mi? Üretilen elektrik ne kadar olur ? maliyeti ne olur. Eğer Çanakkale boğazın'nda üretim mümkün olursa aynı şkilde İstanbul Boğazı için de bu şekilde bir proje mümkün müdür?

Çanakkale Boğazı'ndan elektrik üretebilmek için yapılan çalışmalar son aşamaya geldi. Kurdukları platformla akıntıyı ölçme çalışmaları yapan firma, prototip türbinle elektrik üretmeyi başardı. Firma ortaklarından Abdullah Erkan, Şubat ayında UEDAŞ'a test amaçlı elektrik vermeye başlayacaklarını söyledi.

 

Akıntı enerjisi konusunda AR-GE çalışmaları gerçekleştirmek üzere kurulan Mavi İda Enerji, çalışmalarını tamamladı. Çanakkale Boğazı trafik hattının dışında kalan ve akıntı hızının en yüksek olduğu noktadaki Kepez Burnu'nda 30 yıllığına kiraladığı deniz arazisine platform kuran firma, burada elektrik üretmeyi başardı.

Ar-Ge çalışmalarının ardından üretime geçmeye hazırlandıklarını söyleyen firma ortaklarından Abdullah Erkan, 'Ülkemizde su altı akıntısının ortaya çıktığı iki temel coğrafi nokta Çanakkale ve İstanbul Boğazlarıdır. Akıntı enerjisi konusunda Ar-Ge ve yatırım çalışmaları gerçekleştirmek üzere kurulmuş olan Mavi İda Enerji, ülkemizin enerji ihtiyacını karşılamada dışa bağımlılığı azaltmak ve ülkemizin doğal kaynaklarını verimli bir şekilde kullanmak için Çanakkale Boğazı'ndan elektrik enerjisi üretme konusunda uzun yıllardır araştırmalar yapmakta ve yasal izinler konusunda çalışmaktadır.

Bölge, Türkiye boğazlarında Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ne göre boğaz trafiğini engellemeyecek noktalar arasında su altı akıntı türbin çiftliği kurmak için en uygun yerdir. Mavi İda Enerji, yerli kaynaklarla herhangi bir teknoloji transferi yapmadan, akıntı türbini yapmak için çalışmalara başlamıştır. Bunun için çeşitli modeller dizayn etmiş ve bu dizaynların gerçek koşullarda testlerini yapmak için bir test platformu hazırlamıştır. Test platformuyla (Mavi İda 1), dizayn edilen prototip türbinler, Kepez Burnu'ndaki sitede denenmektedir' dedi.

Şubat ayında başlatılan TÜBİTAK destekli projede sona yaklaşıldığını da söyleyen Erkan, 'Gerekli testlerin yapılması için çalışmalar devam etmektedir. Proje kapsamında, tamamı firmamız tarafından üretilen 30 kilovatlık türbin, Türkiye'nin ilk deniz akıntı türbini olma özelliğini taşımaktadır.

Prototip türbin, test çalışmalarının ardından Çanakkale Kepez Bölgesi'ndeki alana götürülüp elektrik üretimine başlayacaktır. İlk elektriği üretme tarihi olarak şubat ayının ilk haftasını hedefliyoruz. Firmamız Çanakkale Boğazı'ndaki Kepez Burnu'nda ön izin anlaşmasını imzaladığı deniz arazisinde su altı akıntı türbini çiftliği yatırımı yaparak elektrik enerjisi üreterek bölgenin ihtiyacına katkı vermeyi hedeflemiştir.

Yenilenebilir bir enerji kaynağı olan akıntı enerjisini kullanarak üretilen elektrik karbon salınımı yapmadan bölgenin elektrik ihtiyacını karşılamada önemli bir yardımcı olacak. Şubat ayı içerisinde yapılacak deneme üretimlerinin başarılı sonuçlanması durumunda yatırım kararı alınacak ve prototip olarak geliştirilen türbin ticari olarak üretilecek. Ticari boyuta geçişte bölgeye 5 megavatlık bir su altı enerji santralini hayata geçirmeyi hedefliyoruz' diye konuştu.

Sabahın haberi

Dost Siteler: Bursa Rehberi Ulus Otomasyon Megepmodulleri Megep Modülleri

Sitemizin resmi MEGEP sitesi ile herhangi bir bağı yoktur.
Sitemiz üzerinde bulunan MEGEP dokumanları resmi siteden alınmıştır.
Dokümanların güncelliğinden sitemiz sorumlu değildir. Kullanıcıların paylaştığı dosya ve mesajların sorumlulukları kendilerine aittir. Herhangi bir lisans hakkınız olduğunu düşünüyorsanız lütfen bizimle iletişime geçiniz. ilgili dokuman veya yazı en kısa sürede kaldırılacaktır.